Kiinteistökauppojen ABC

Kun on kyse kiinteistökaupoista, kannattaa olla tietoinen omista oikeuksista, olit sitten myyjän tai ostajan roolissa. Tässä artikkelissa annamme katsauksen kiinteistökauppojen maailmaan ja kerromme käytännön vinkkejä hyvien kauppojen tekoon.

Kiinteistöjä ovat esimerkiksi omakotitalot, maa- ja metsätilat, tontit ja vesialueet. Kiinteistö-käsitteen alle mahtuu siis laaja skaala erilaisia myynti- ja ostokohteita, joiden käyttätarkoitukset ja funktiot vaihtelevat laajasti. Olit sitten myymässä minkälaista kiinteistöä tahansa, on tärkeää, että tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa. Myyjän tulee pitää huolta  esimerkiksi kiinteistörekisteriotteesta ja kauppakirjan laadinnasta. Kauppakirja on kiinteistökauppojen tärkeä asiakirja, josta tulee käydä ilmi kaupan kohde ja ehdot. Esimerkiksi kiinteistön sijainti, pinta-ala, kiinteistötunnus, kaavoitus sekä kauppahinta ja maksuehdot on tärkeitä asioita, jotka tulee asiakirjasta tulla ilmi ja olla ostajan tiedossa. Näihin asiakirjoihin kannattaakin ostajan tutustua huolella jo etukäteen.

Jos olet ostamassa kiinteistöä, kannattaa kohteeseen tutustua huolella. Pyydä asianmukainen kiinteistön esittely, jossa myyjä kertoo laajasti kiinteistöstä ja vastaa kaikkiin kysymyksiisi. Tarkista etukäteen rakennusoikeus, sillä se voi olla olennainen asia ostopäätöksen kannalta. Rakennusoikeuden voi tarkistaa kiinteistön myyjältä tai kaupungin kiinteistövirastota. Etenkin esimerkiksi kesämökkiä tai -tonttia ostettaessa rakennusoikeuden ja rakennuslupa-asioiden tarkastaminen on vaihe, jota ei kannata ohittaa. 

Voit myös miettiä, haluatko käyttää välittäjää ja välttyä itse ottamasta selvää monimutkaisista kiinteistökauppoihin liittyvistä yksityiskohdista. Toisinaan on helpompi antaa ammattilaisen hoitaa vaikeat kauppakirjat, lupa-asiat ja anomukset puolestasi ja keskittyä itse fiilistelemään uuden omakotitalon, mökkitontin tai vesistön tuomia mahdollisuuksia.

Toivottavasti tämä katsaus kiinteistökauppoihin auttaa sinua suunnitelmissasi ostaa tai myydä kiinteistöjä. Kiinteistönvälitystoimistot tai kiinteistövirastot auttavat mielellään ja vastaavat kysymyksiin, joita sinulla varmasti herää osto- tai myyntioperaatiota suunniteltaessa. Lisää tietoa kattavasti eri aiheista löydät myös internetistä.